Избор на категория
Вашата количка

Препарати за растителна защита

Препаратите за растителна защита (ПРЗ) са химични или биологични продукти, предназначени за борба с вредители, както и да защитават селскостопанските култури от вредни агенти като плевели и болести. прочетете повече

Препаратите за растителна защита са пестициди, но не всички пестициди са препарати за растителна защита. Продуктите за растителна защита е всеки препарат, който съдържа смеси от вещества, които предпазват растенията от вредители (плевели, вредители или патогенни микроорганизми) и подпомагат развитието на растенията, т.е. използват се в селското стопанство.

Съгласно принципите на интегрираната борба с вредителите, химическите средства трябва да се използват в краен случай, когато агротехническите и биологичните мерки се окажат недостатъчни или неефективни.

Видове препарати за растителна защита

Препаратите за растителна защита могат да бъдат разделени според начина на действие:

 • Системни - абсорбират от растението;
 • Контактни - покриват повърхността на растението;
 • Трансламинация - прониква в тъканите на растението и защитава листните остриета от двете страни;
 • Почвени - работеща в повърхностния слой на субстрата;
 • Физически - покриващи растението и предотвратяващи проникването на патогени в него. 

Основното разделение между препаратите е свързано с вида на заплахата, от която те защитават:

 • Хербицидни препарати за растителна защита;
 • Инсектицидни препарати за растителна защита;
 • Фунгицидни препарати за растителна защита;
 • Други препарати за растителна защита: молюскоциди, акарициди, алгициди, нематоциди, родентициди;
 • Агенти, които елиминират вредните организми, без да ги убиват, например репеленти, феромони, атрактанти и антифиеданти;
 • Агенти, подпомагащи развитието на растенията, например регулатори на растежа.

Хербициди препарати

Хербицидите препарати могат да имат селективен ефект, т.е. могат да се използват за борба с определена група плевели, напр. Почвените хербициди се прилагат преди сеитбата или непосредствено след сеитбата за унищожаване на плевелите в момента на тяхното поникване и поникване. 

Листните хербициди се използват за борба с млади плевели след идентифицирането им. Колкото по-рано е фазата на развитие на плевелите, толкова по-голяма е ефективността на третирането. Активното вещество може да зарази напръсканата част на растението (контактни хербициди) или да проникне във всички тъкани на растението.

Инсектициди препарати

Инсектицидите препарати се използват за борба с насекомите. Когато използвате инсектициди препарати за растителна защита, трябва да се помни, че насекомите са най-разнообразната група животни на Земята, които бързо се адаптират към новите условия на околната среда.

Инсектицидите могат да действат избирателно върху избран вид вредител или върху няколко вида. Някои мерки действат незабавно, докато други работят с течение на времето.

Използването на инсектицид винаги трябва да се консултира със специалист и да се извършва в съответствие с инструкциите на етикета, така че третирането ефективно да се бори с вредителите и да не уврежда полезните насекоми.

Фунгициди препарати

Фунгицидите са предназначени да предпазват растенията от болести, причинени от гъбички. Те могат да инхибират развитието на гъбичките, като им пречат да дишат, да абсорбират хранителни вещества от околната среда и да изграждат клетки, както и да засилят защитните механизми на растенията срещу гъбични патогени. 

Пръскането с фунгициди се извършва превантивно и при първите симптоми на заразяване с болестта. Използват се при ръжда, брашнеста мана, ринхоспориоза , септориоза, кафяви листни петна и други гъбични заболявания. Фунгицидите се използват и за третиране на семена.

Препаратите за защита също включват: 

 1. Молускоциди, използвани за борба с охлюви;
 2. Акарициди за борба с паяжинообразни акари, белокрилки и различни видове акари в различни стадии на развитие;
 3. Алгициди, които се борят с водораслите и предотвратяват развитието им във водните резервоари. Замърсената с водорасли вода не е подходяща за водопой на животни или за водопой;
 4. Нематициди срещу почвени нематоди. Нематодите са червеи, които атакуват кореноплодни зеленчуци и кореноплодни култури;
 5. Родентициди за борба с гризачи;
 6. Средства, които мамят сетивата на животните, например репеленти, т.е. химикали, които излъчват миризма, която възпира животински видове, които причиняват щети на културите;

Какво да вземем предвид при избор на препарат за растителна защита?

Списъкът на продуктите за растителна защита, регистрирани и одобрени за употреба в селското стопанство, се променя всяка година и се публикува в официалните сайтове за страната.

Когато избирате препарат за растителна защита, трябва да обърнете внимание на:

 • Етикет с наименование на препарата за защита, данни за производителя, съдържание на активните вещества на спрея, номер на разрешителното и дати за допускане до употреба;
 • Предназначение, т.е. уточняване какви плевели, вредители или болести контролира и при кои култури се използва;
 • Препоръчителни и максимални дози, както и дати и метеорологични условия по време на употреба;
 • Период на задържане, след който хората и животните могат безопасно да останат на мястото на пръскане;
 • Гратисен период на агента, след което можете безопасно да събирате полезни части от културите.

Защо да изберете Агроаптека Младост?

Изберете препарат за растителна защита от онлайн магазин Агроатепка Младост:

 1. Бърза и удобна търсачка. Кликнете върху изображението на всяка култура, за да изберете продукти за растителна защита и торове за нея;
 2. Имате възможност да прочетете подробна информация за всеки продукт онлайн;
 3. При нужда от съдействие, можете да разчитате на експертна безплатна консултация по телефона или имейл;
 4. Всички продукти за растителна защита, предлагани от нас, са включени в текущия списък на препаратите, регистрирани и одобрени за употреба от министерството;
 5. Гарантирано, получавате висококачествена продукция от доказан производител;
 6. Всички препарати се доставят в оригинални опаковки с етикети;
 7. Предлагаме бърза доставка (24-48 часа), както и интересни промоции

Голям избор и професионална помощ

Богатият избор от препарати за растителна защита, предлагани от нашия магазин, със сигурност ще улесни избора на правилните продукти и ще накара всеки да намери нещо за себе си. Опитните специалисти ще Ви посъветват незабавно и ще намерят средствата, които ще бъдат идеални за вашите специфични нужди.

Ние ще ви помогнем да изберете правилните препарати, като вземем предвид, наред с другото: вида на отглеждането и неговите изисквания, както и проблема, с който се сблъсквате.

След проведен разговор и събиране на информация за проблемите и условията, които преобладават във вашето насаждение, ще предложим как да се справите със ситуацията, за да получите здрава и голяма реколта.

В заключение, продуктите за растителна защита играят решаваща роля в селското стопанство, като предпазват културите от вредители и насърчават растежа на растенията. Докато пестицидите са вид продукт за растителна защита, не всички пестициди са подходящи за растителна защита.

Поради това е важно фермерите да използват принципите за интегрирано управление на вредителите, за да гарантират, че химическите агенти се използват само когато е необходимо и в краен случай. По този начин фермерите могат да поддържат здравето на реколтата, като същевременно минимизират отрицателните въздействия върху околната среда и човешкото здраве.

Като цяло, отговорната употреба на продукти за растителна защита е от съществено значение за устойчивото земеделие и производство на храни. Ако искате да направите поръчка за продукти от тази категория и или имате въпроси, моля свържете се с нас!

  от 1 до 32 от общо 107 резултата (4 стр.)