Полезни съвети за градината

Няма намерени статии.

Досадни черни мушици летят в къщи???

24.01.2019

Сциаридна муха

Тези досадници живеят в почвата на вашите саксии. Появяват се най- често в есенно- зимният период, след като преполеете почвата.

Възрастната муха живее една седмица и снася около 300 яйца във влажната почва. В рамките на няколко дни (4-6) се появяват ларви, които лакомо се хранят от корените на вашите растения. Този стадии продължава около 2 седмици, след което какавидират за 3- 4 дни и се превръщат във възрастно (муха). Целият им жизнен цикъл продължава 3- 4 седмици.

Поради динамичното им развитие, във вашите саксии може да се намерят всякакви стадии от тяхното развитие и заради това борбата срещу тях трябва да се води по- упорито.

Симптомите по които може да познаете, че почвата на растението е заразена са: изоставане в растежа, внезапно увяхване, загуба на тургура на листата, загуба на жизнеността на цялото растение, пожълтяване на листата му.

Най- често страда: Мушкатото, теменужката, карамфилчето, коледната звезда и също младият разсад.

Как да се справим с проблема?

Превенция:

  • Винаги когато си купувате ново растение го оглеждайте внимателно. Може да забележите много лесно „лъскавите“ ларви на сциаридната муха в тази част на растението, която е до почвата.

  • Не преполивайте цветята особено през зимните месеци. Растенията се нуждаят от много малко вода през този период.

  • Избягвайте да си купувате почви с високо съдържание на торф.

Ако вече ги имате:

  • Оставете почвата да изсъхне хубаво, поне на 3- 4 см. Не я поливайте поне 2- 3 седмици.

  • Използвайте лепливите жълти платна (капани), на които да се залепят досадните мушици. По този начин няма да могат да се размножават.

  • Не Ви съветвам да си губите времето с тютюнева вода, кибритени клечки и други алтернативни методи. Полейте обилно почвата с един от изброените инсектициди: Децис 100 ЕК-  (3 капки)/ 1 л вода, Клоузур  120 СК - 0,5 мл ( 10 капки)/ 1 л вода, или друг инсектицид.

Повторете поливката още поне два пъти през интервал от 6-7 дни.

СХЕМА ЗА ПРЪСКАНЕ НА ОВОЩНИ ДРЪВЧЕТА

01.01.2021

Агроаптека Младост предлага на своите клиенти схема за регулярното пръскане на овощните дръвчета.  Схемата е разработена така, че да е максимално опростена и лесна за разбиране дори от любители на овошките.

В схемата са включени и много нови препарати, които са последно поколение ПРЗ и са по- щадящи околната среда и почвата от познатите и масово ползваните в последните десетилетия фунгициди и инсектициди. Благодарение на позитивната обратна връзка от наши клиенти, на които им бяха препоръчани от нас миналата година тези нови препарати, сега можем да ги препоръчаме и на Вас!

 

 

 

 

 

 

 

СХЕМА ЗА ПРЪСКАНЕ НА ОВОШНИ ДРЪВЧЕТА ЗА 10 ЛИТРА ВОДА

Комбинират се по един препарат от Инсектициди и един препарат от Фунгициди

ЗИМНО ПРЪСКАНЕ - КОГАТО ДРЪВЧЕТАТА ОЩЕ "СПЯТ"

Инсектицид Доза Фунгицид Доза
Акарзин                    300 мл Бордолезов разтвор 2%
    Бордомикс 20 ВП 100 гр
    Шампион ВП 30 гр

 

ПРЕДИ ЦЪФТЕЖА

Инсектицид Доза Фунгицид Доза
Децис 100 ЕК 1,5 мл    Каптан 80 ВГ                       18 гр     
Делегат 250 ВГ 3 гр Индар 5 ЕВ 15 мл
Вазтак нов 2 мл Силит 544 СК 17 мл
Карате зеон 1,5 мл Хорус 50 ВГ 5 гр
Сиванто прайм                  5 мл Делан 700 ВДГ 5 гр
Клоузър 120 СК 5 мл Скор 250 ЕК                      2 мл

 

СЛЕД ЦЪФТЕЖА И НАЕДРЯВАНЕ НА ПЛОДА

Инсектицид Доза Фунгицид Доза
Сиванто Прайм 5 мл      Скор 250 ЕК                        2 мл     
Авант 150 ЕК 4 мл Силит 544 СК 17 мл
Моспилан 20 СП 2 гр Хорус 50 ВГ 5 гр
Делегат 250 ВГ                  8 мл Каптан 80 ВГ 18 гр
Децис 100 ЕК 1,5 мл Флинт макс 75 ВГ 3 гр
Кораген 20 СК 2 мл Сигнум 10 гр
Клоузър 120 СК 4 мл Серкадис 3 мл
Нуприд 200 СЛ 5 мл Индар 5 ЕВ 15 мл

 

Последното пръскане за всички видове овошни е за късно кафяво гниене и болести при съхранението - Два пъти през две седмици преди беритбата, като второто трябва да бъде съобразено с карантинния срок на препаратите!

Препоръчваме: Хорус 50 ВГ - 5 гр, Топсин М - 10 гр, Сигнум - 10 гр, Суич 62,5 ВГ - 7,2 гр

 

Разсаждане на зеленчуци и сеитбооборот

02.05.2018

Месец Май е месеца, в който разсаждаме зеленчуци като домати, пипер, краставици и други.

Първото нещо, което трябва да знаете и да съобразите е, в коя част на градината ще го правите, защото е желателно всяка година да сменяте местата на културите.
Това се нарича сейтбооборот.

Редуването на различните култури в един и същ участък спомага земята да не се изтощава, а да се насища с необходимите хранителни елементи. Също така се контролират плевелите, вредителите и патогенните микроорганизми. Подобрява се иструктурата на горния почвен слой.
Корените на много от растенията отделят токсини и когато засаждаме на едно и също място растения от едно и също семейство няколко години подред, реколтата си влошава качеството и съответно намалява и добива. Такива култури са например цвеклото, морковите и спанака.
Най-слабо чувствителни на токсини са бобовите култури, царевицата и праза. Те могат да бъдат много добри предшественици.
Това е таблица, по която можете лесно да се ориентирате:

 

 

 

 

Какво ще засаждаме? Коя култура маже да бъде добър предшественик
Домати Краставици, моркови, зеле, лук, червено цвекло
Пипер, Патладжан Зеле, краставици, тиквички, тиква, лук, чесън, бобови, моркови
Краставици, тикви, тиквички Зеле, бобови, лук, чесън, сладка царевица
Бобови Зеле, картофи, краставици, тиквички, тиква, лук, чесън, патладжан
Лук, чесън Зеле, картофи, бобови, зелени салати, репички
Зеле, цвекло Краставици, картофи, пипер, моркови, бобови, тиква, патладжан
Картофи Зеле, краставици, тиква, лук, чесън, моркови
Моркови Краставици, картофи, зеле, домати, бобови

 

Преди да разсадите зеленчуците е желателно да наторите мястото. Може да използвате комбинирана тор(NPK), като слагате по 1 с.л.(20гр) в дупката или тор от калифорнийски червей.
За картофите нормата е 2-3кг/100 кв.м. от комбинираната тор.

 

Тревна площ (райграс)

02.05.2018

Ако не сте направили пролетното торене на тревата през април, сега е момента да го направите с комбинирана тор.
Извършват се и третиране срещу едногодишни широколистни плевели в тревата с един от изброените селективни хербициди: Магнето Топ 464 СЛ -  70 мл./10л вода, или  Оптика трио- 70 мл/10л вода . Добавянето на прилепител е препоръчително ( Елект- 20 мл/10л вода).

Съвет:  Купувайте си комбинирана тор ( N:P:K) с по- високо съдържание на елемента калий.
Също така да има повече микроелементи.

 

Чемшир

02.05.2018

Отделям специално внимание на чемшира, заради чемширения молец ( Cydalima perspectalis).
Този непознат  до скоро за България неприятел почти унищожи чемширите ни. Има две,три а понякога стига до четири поколения годишно. Това налага по- чести третирания на растенията.
Този месец препоръчвам да ги напръскате поне 3 пъти през  7- 10 дни с инсектицид. Препоръчвам : Кораген 20 Ск- 3 мл/10 л вода, Моспилан 20 СП - 2 гр/10 л.вода, Сиванто прайм - 8 мл/10л вода, Авант- 8 мл/10 л. вода, Кораген 20 СК- 3 мл/ 10 л,  и др.

Може да ги комбинирате с пиретроид за по- бърз ефект: Децис 100 ЕК- 1,5 мл/ 10 л вода, Карате Зеон 5 СК- 2 мл/ 10 л вода 

Съвет:  Добавете си прилепител към работния разтвор: Елект- 20 мл/10л вода

 

Голи охлюви

02.05.2018

Тези неприятни за нас охлюви обичат да си хапват почти всичко, което може да им предложи градината. Те обичат да населяват местата с висока влажност. Също така е доста неприятно голямото количество слуз, което произвеждат, което всъщност има защитна функция за тях.
Плужеците могат трудно да се диагностицират, че са в градината, тъй като не са активни през деня, но слузестите пътеки и голямото количество изядени или нагризани листа са сигурен белег за присъствието им. Лоша новина за градинарите е, че охлювите са хермафродити и всеки от тях е способен да снася яйца.
Можем да ви предложим няколко метода за борба с тях:

Отровни примамки срещу голи охлюви. Те предсавляват сини гранулки, които се поръсват около растеннията, които искате да предпазите. Препоръчвам: Агриметал (300 гр/дка)

Засадете си растения, които отблъскват охлювите с тяхната миризма. Можете да ги посеете или разсадите около културите, които искате да запазите.
Такива растения са: лук, чесън, мащерка, кориандър, италиански магданоз, розмарин и копър.

Бирени капани: Заровете в земята контейнери, пълни до половината с бира. Охлювите много обичат тази миризма и допълзяват до примамката. Падат вътре и се удавят в бирата.

Кафе: колкото и да ви се струва невероято, кафето също отблъсква плужеците. Единия вариант е да наръсите от смляното кафе, а вторият е да направите кафеен разтвор и да напръскате растенията и почвата.

Яйчени черупки: Разпръснете натрошени яйчени черупки около вашите растения. Този метод е много ефикасен, защото охлювите не могат да пълзят по такава повърхност, а ако се пробват са обречени на смърт. Можете освен черупките да поръсите пясък около растенията или добре изсушени дървени стърготини.

Капани от царевично брашно: Подобен капан, като този с бирата, но ако не желаете да се разделяте с тази течност по този начин, можете да си направите капаните с царевично брашно. За това ви е необходимо по 2-3 с.л. царевично брашно, което заравяте около местата, където преобладават охлювите.

Защо това работи? Има две теории: Или самата консистенция ги убива или количеството което изяждат.

 

Растителна защита на зеленчуците

02.05.2018

Седмица след като сте разсадили зеленчуците може да почнете да ги пръскате профилактично с препарати срещу мана и бактериоза, както и да си добавите препарат срещу листните въшки плюс листна тор.
Вида на препаратите се определя според климатичните условия. Ако е много влажно системни фунгициди (Инфинито -16 мл/10л. Вода, Орвего - 7 мл/10 л.вода, Ридомил голд  Р ВГ - 50 гр./10л вода и др.) плюс медсъдържащ препарат (Шампион ВП - 15 гр./ 10л.вода) и системни инсектициди (Сиванто Прайм 6 мл/ 10л вода, Моспилан 20 ВП - 1,5 гр./ 10л вода и др.) В тези случаи третиранията трябва да се извършват с по-кратък интервал( 7-10 дни)
Ако времето е сухо може да използвате и контактни фунгициди ( Бордо микс 20 ВП - 50 гр/10л вода, Шампион- 15 гр/ 10 л вода и др.) плюс контактен инсектицид (Карате Зеон - 3 мл/10л вода, Децис 100 ЕК- 1.5 мл/10 л вода и др.). Не подценявайте инсектицидите(препарати срещу вредители) в този период, защото има много листни въшки, които разпространяват много вируси, срещу които няма лечение.
През този месец е  и първото поколение на колорадския бръмбар. Наблюдавайте растенията и щом забележите първите вредители или ги махнете ръчно, или ако ви е по-голяма площа ги напръскайте с подходящ препарат (Алверде- 5мл/10л вода, Кораген 20 СК - 1,3 мл /10л вода, Моспилан- 1,5 гр/10 л.вода и др.).

 

Контрол срещу плевелите

02.05.2018

Преди разсаждане на доматите и пипера можете да ползвате почвени хербициди, които ще подтискат появата на повечето плевели (Дуал Голд- 30 мл/10 л вода за 250 кв. метра) и само за домати (Шарпен 33 ЕК и Стомп Аква  – 125 мл/10 л. Вода за 250 кв. метра).
За картофите и лука се използва пак почвен хербицид, само че той се прилага след сейтбата, преди поникване на културата (Дуал Голд 960 СК - 37,5 мл/10л вода, Стомп Аква или Шарпен 33 ЕК - 125 мл/10 л вода с работния разтвор трябва да се мине 250 кв. метра).
Важно е да знаете, че преди да решите да използвате такива хербициди трябва задължително да се консултирате с агроном, защото при неправилна употреба може да не ви поникне посятата културата.

Съвет: За торенето на картофите си купувайте комбинирана тор(NPK) с високо съдържание на калий. Ако искате да избегнете изкуствените торове просто си разхвърлете на мястото за садене пепел.

 

Лоза

02.05.2018

През този месец започва пръскането на лозата.
Във фаза „зелен връх” ( 1- то най- ранно пръскане) се използват фунгициди срещу екскориозата (Кумулус - 75 гр/ 10 л. вода, Делан 700 ВГ - 5 гр/ 10 л. вода ). Ако нямате това заболяване изчакайте леторастите да нараснат с дължина 10- 15 см. Тогава започваме същинските пръскания. Препоръчвам комбинация от фунгициди срещу брашнеста мана (Серкадис- 1,5 мл/ 10 л. вода, Топаз- 1,5 мл./ 10л. вода, Вивандо- 2 мл/10 л. вода, Флинт макс 75 ВГ - 1,6 гр/ 10 л. вода и др.) и мана (Микал флаш -30гр./10л. Вода, Профайлър - 25 гр/10 л.вода, Ридомил комби- 20 гр./10л, Орвего- 8 мл./10 л. вода и др.)както и да си добавите някакъв инсекто – акарицид ( Валмек – 15 мл/ 10л вода). В тази комбинация може да пръскате и още веднъж след 10- 14 дни (дължина на летораст 20- 40 см. или още фаза”образуване на ресата”).
За да контролирате плевелите също може в този период  да използвате подходящ хербицид например Раундъп- 100 мл./5 л вода или производни на него като: Наса, Доминатор и др.

Съвет:  Добавете си прилепител към работния разтвор (Елект- 20 мл/10 л.вода).Също така може да си добавите и листна тор,която се отразява много добре на физиологичното развитие на растението.

Овощни дръвчета

02.05.2018
Извършват се 2- 3 третирания на овощните дръвчета с комбинация от фунгицид (срещу болестите) и инсектицид(срещу насекоми).

Възможните заболявания през този период са: при семковите- струпясване, брашнеста мана и ранно кафяво гниене, при прасковата- къдравост, брашнеста мана и ранно кафяво гниене, а при череши,вишни,сливи и кайсии- сачмянка,ранно кафяво гниене. Появата им зависи най-вече от климатичните условия.
Вредителите също са много през този месец. Появяват се множество гъсеници, които лакомо изяждат листата и пъпките на дърветата ви, както и различни видове  листни въшки, плодови червеи и др.
 Срещу всички тези болести и неприятели можете да води едновременна борба с широкоспектърни фунгициди (Сигнум- 4,5 гр./10 л.вода, Силит- 15 мл./ 10 л. вода, Каптан- 18 гр ./ 10л. вода , Флинт макс 75 ВГ - 2 гр./ 10 л. вода, Индар- 15 мл./ 10 л. вода, Скор- 4 мл./ 10 л. вода , Хорус 50 ВГ- 5 гр./10 л. вода и др.) и инсектициди ( Авант 150 ЕК - 4 мл./10 л. вода, Децис 100 ЕК- 1.5 мл./ 10 л вода, Кораген 20 СК - 3 мл / 10 л.вода, Моспилан- 1,5 гр,/10л вода, Сиванто Прайм- 3 мл./10 л. вода и др.).
През този месец започва и летежа на черешовата муха. Този неприятел е доста неприятен тъй като снася яйцето си в плода на черешата и от него се излюпва ларва,която е позната като „червея в черешата“. Ранните сортове череши не „червясват“, но за средно ранните и късните сортове са налага да се пръскат поне 2- 3 пъти срещу неприятеля. Използвайте инсектициди с къс карантинен срок (Децис 100 ЕК - 1,5 мл/10 л. вода, Сиванто Прайм - 3 мл/10 л. вода Моспилан- 1,5 гр,/10 л. вода,  Авант 150 ЕК - 3,5 мл/10 л. вода)  за да може да ядете черешите няколко дни след пръскането.
Точно за момента, в който трябва да започне третирането срещу нея трябва да сигнализират районните сужби за растителна защита. Ако не може да следите тази информация може сами да установите точно кога започва летежа на черешовата муха с жълти лепливи уловки. Ако не искате да използвате инсектициди този метод с лепливите уловки е подходящ вариант за вас.

Съвет: Слагайте  си към разтвора прилепител (адювант) Елект (20мл./10л. вода). Той спомага разтвора да прилепва върху листата така увеличава ефекта на препарата.

Рози

01.05.2018

През този месец е хубаво да наторите розите с комбинирана тор ( NPK).
Напръскайте ги срещу вредители (листни въшки, гъсеници и др.) с един от изброените препарати: Клоузер- 4 мл/10 л вода, Децис 100 ЕК - 1,5 мл/10 л.вода, Моспилан - 2 гр/10л вода, Валмек- 15мл/10 л. вода и др. Към разтвора е препоръчително да си добавите и препарат срещу болестите (Фоликур 250 ЕВ - 10 мл/10 л вода, Топаз- 2,5 мл/10 л. вода, Флинт макс 75 ВГ - 1,6 гр./10 л. вода и др.).

Съвет: Добавете си прилепител към работния разтвор (Елект- 20 мл/10 л. вода)

Агроаптека „Младост“ 


Започва работа през 2003г. В течение на времето през магазина минават две поколения агрономи по растителна защита – майка и дъщеря. Благодарение на дългогодишния си труд, опит и професионализъм, магазинът се развива, процъфтява, и става популярен не само в гр. София, а и в страната.

Ето защо, решихме да сме по-близо до нашите клиенти и направихме сайт за онлайн поръчки.
Нашите клиенти могат да бъдат сигурни, че със закупуването на всеки наш продукт от този сайт ще получат необходимата консултация кога и как могат да използват продукта.
Агроаптека „Младост“ е представител за България на “Di Martino”- световно известен производител на градинска техника, която се е доказала и в България и на "Mondo Verde", които са лидер в разработките на био репеленти срещу пълзящи и летящи неприятели.