Няма намерени статии.

Видове домати

21.01.2019

Забелязвам, че клиентите ми много често не знаят разликата между ранен, средно ранен и късен сорт домати. Затова реших да внеса малко пояснения.

Ранни сортове са домати, които имат къса вегетация (от 70- 100 дни).

Те се засяват много рано - Януари, до средата на Февруари и Март, до средата на Април трябва да се разсадят в полиетиленови оранжерии, тъй като е още студено.

Тези сортове са по- дребни, но за това пък раждат по много повече домати. Ципата обикновено им е по- твърда и повечето имат кисела жилка.

Защитени са от вирусни заболявания и някои гъбни (Вертицилиум, Фузариум и др.)

По- известни сортове у нас са: Финал F1, Български трапезен F1, Прекос F 1, Балкан F1, Ръгби F1 , Амати F1 и др. Можете да ги разгледате и закупите от тук.

Средно ранните сортове са най- голямата група.

Разсада им се прави от средата на Февруари до края на Март. Разсаждат се на открито или в оранжерии месец и половина (два) след засяването им.

Това е много важно уточнение, което ако го знаете, много лесно ще можете да предвидите кога да засеете вашите семена.

Например: ако планирате да разсадите доматите края на месец Април, това означава, че края на месец Февруари трябва да насеете семената.

Средно ранните сортове определено имат по- добри вкусови качества от ранните . Обикновено плодовете са по- едри (могат да стигнат до 1- 1.5 кг) и по- сладки , защото узряват по- късно и събират в себе си повече слънчеви лъчи.

Такова сортове са: Рила F1, Калина F1, Сърцето на Албенга, Червена круша, Фантазия, Момини сълзи, Хармония, БГ Грамада, Наслада F1, Момини сълзи, Червен градински, Паулина F1,Червен гигант, Розова магия, Розов блян, Розов дар, Биволслко сърце (розово и червено), Розов гигант и др.Можете да ги разгледате и закупите от тук.

Късните сортове се отглеждат предимно като втора култура. Те се засяват директно (може и чрез разсад) от месец Май до Юни. Почват да зреят през есента и продължават до първите слани.

Отглеждат се предимно за зимнина, но може и зелените домати да се оберат и наредят в щайги. Там узряват и даже са много вкусни. Така през зимата може да си имате пресни и вкусни домати.

Повечето от тези сортове са без колови (детерминантни).

По- известни сортове са: Сан Марцано, Пинк Фреш, Рома, Миляна ,Трапезица и др.

Сортът Сан Марцано е много популярен в неговата родина Италия. Любопитен факт, е че от него се приготвя един от най- добрите доматени сосове и в някои италиански ресторанти в менюто се набляга на факта, че пицата е със сос от домати сорт „Сан Марцано“.

Досадни черни мушици летят в къщи???

24.01.2019

Сциаридна муха

Тези досадници живеят в почвата на вашите саксии. Появяват се най- често в есенно- зимният период, след като преполеете почвата.

Възрастната муха живее една седмица и снася около 300 яйца във влажната почва. В рамките на няколко дни (4-6) се появяват ларви, които лакомо се хранят от корените на вашите растения. Този стадии продължава около 2 седмици, след което какавидират за 3- 4 дни и се превръщат във възрастно (муха). Целият им жизнен цикъл продължава 3- 4 седмици.

Поради динамичното им развитие, във вашите саксии може да се намерят всякакви стадии от тяхното развитие и заради това борбата срещу тях трябва да се води по- упорито.

Симптомите по които може да познаете, че почвата на растението е заразена са: изоставане в растежа, внезапно увяхване, загуба на тургура на листата, загуба на жизнеността на цялото растение, пожълтяване на листата му.

Най- често страда: Мушкатото, теменужката, карамфилчето, коледната звезда и също младият разсад.

Как да се справим с проблема?

Превенция:

  • Винаги когато си купувате ново растение го оглеждайте внимателно. Може да забележите много лесно „лъскавите“ ларви на сциаридната муха в тази част на растението, която е до почвата.

  • Не преполивайте цветята особено през зимните месеци. Растенията се нуждаят от много малко вода през този период.

  • Избягвайте да си купувате почви с високо съдържание на торф.

Ако вече ги имате:

  • Оставете почвата да изсъхне хубаво, поне на 3- 4 см. Не я поливайте поне 2- 3 седмици.

  • Използвайте лепливите жълти платна (капани), на които да се залепят досадните мушици. По този начин няма да могат да се размножават.

  • Не Ви съветвам да си губите времето с тютюнева вода, кибритени клечки и други алтернативни методи. Полейте обилно почвата с един от изброените инсектициди: Децис 2,5 ЕК- 0,5 мл (10 капки)/ 1 л вода, Калипсо 480 СК- 0,3 мл ( 6 капки)/ 1 л вода, Актара- 1 пликче от 4 гр в 10 л вода.

Повторете поливката още поне два пъти през интервал от 6-7 дни.

Агроаптека „Младост“ 


Започва работа през 2003г. В течение на времето през магазина минават две поколения агрономи по растителна защита – майка и дъщеря. Благодарение на дългогодишния си труд, опит и професионализъм, магазинът се развива, процъфтява, и става популярен не само в гр. София, а и в страната.

Ето защо, решихме да сме по-близо до нашите клиенти и направихме сайт за онлайн поръчки.
Нашите клиенти могат да бъдат сигурни, че със закупуването на всеки наш продукт от този сайт ще получат необходимата консултация кога и как могат да използват продукта.
Агроаптека „Младост“ е ексклузивен представител за България на “Dal Degan”- световно известен производител на градинска техника, която се е доказала и в България.