Полезни съвети за градината

Няма намерени статии.

Няма намерени статии.

Видове домати

21.01.2019

Забелязвам, че клиентите ми много често не знаят разликата между ранен, средно ранен и късен сорт домати. Затова реших да внеса малко пояснения.

Ранни сортове са домати, които имат къса вегетация (от 70- 100 дни).

Те се засяват много рано - Януари, до средата на Февруари и Март, до средата на Април трябва да се разсадят в полиетиленови оранжерии, тъй като е още студено.

Тези сортове са по- дребни, но за това пък раждат по много повече домати. Ципата обикновено им е по- твърда и повечето имат кисела жилка.

Защитени са от вирусни заболявания и някои гъбни (Вертицилиум, Фузариум и др.)

По- известни сортове у нас са: Финал F1, Български трапезен F1, Прекос F 1, Балкан F1, Ръгби F1 , Амати F1 и др. Можете да ги разгледате и закупите от тук.

Средно ранните сортове са най- голямата група.

Разсада им се прави от средата на Февруари до края на Март. Разсаждат се на открито или в оранжерии месец и половина (два) след засяването им.

Това е много важно уточнение, което ако го знаете, много лесно ще можете да предвидите кога да засеете вашите семена.

Например: ако планирате да разсадите доматите края на месец Април, това означава, че края на месец Февруари трябва да насеете семената.

Средно ранните сортове определено имат по- добри вкусови качества от ранните . Обикновено плодовете са по- едри (могат да стигнат до 1- 1.5 кг) и по- сладки , защото узряват по- късно и събират в себе си повече слънчеви лъчи.

Такова сортове са: Рила F1, Калина F1, Сърцето на Албенга, Червена круша, Фантазия, Момини сълзи, Хармония, БГ Грамада, Наслада F1, Момини сълзи, Червен градински, Паулина F1,Червен гигант, Розова магия, Розов блян, Розов дар, Биволслко сърце (розово и червено), Розов гигант и др.Можете да ги разгледате и закупите от тук.

Късните сортове се отглеждат предимно като втора култура. Те се засяват директно (може и чрез разсад) от месец Май до Юни. Почват да зреят през есента и продължават до първите слани.

Отглеждат се предимно за зимнина, но може и зелените домати да се оберат и наредят в щайги. Там узряват и даже са много вкусни. Така през зимата може да си имате пресни и вкусни домати.

Повечето от тези сортове са без колови (детерминантни).

По- известни сортове са: Сан Марцано, Пинк Фреш, Рома, Миляна ,Трапезица и др.

Сортът Сан Марцано е много популярен в неговата родина Италия. Любопитен факт, е че от него се приготвя един от най- добрите доматени сосове и в някои италиански ресторанти в менюто се набляга на факта, че пицата е със сос от домати сорт „Сан Марцано“.

Агроаптека „Младост“ 


Започва работа през 2003г. В течение на времето през магазина минават две поколения агрономи по растителна защита – майка и дъщеря. Благодарение на дългогодишния си труд, опит и професионализъм, магазинът се развива, процъфтява, и става популярен не само в гр. София, а и в страната.

Ето защо, решихме да сме по-близо до нашите клиенти и направихме сайт за онлайн поръчки.
Нашите клиенти могат да бъдат сигурни, че със закупуването на всеки наш продукт от този сайт ще получат необходимата консултация кога и как могат да използват продукта.
Агроаптека „Младост“ е представител за България на “Di Martino”- световно известен производител на градинска техника, която се е доказала и в България и на "Mondo Verde", които са лидер в разработките на био репеленти срещу пълзящи и летящи неприятели.